Nejkřehčí linecký koláč

18. března 2008 v 18:00 | Ashuleii |  Yummy

Ingredience:

  • 150 g studeného másla
  • 175 g hladké mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 100 g neloupaných mletých mandlí
  • 3 žloutky
  • nastrouhanou kůru z 1 omytého citronu
  • 1 lžičku skořice
  • 1/2 lžičky mletého hřebíčku
  • špetku soli
  • 250 g zavařeniny (podívejte se na náš TIP)
  • 1 žloutek na potření těsta
  • práškový cukr (na ozdobu)
Příprava jídla:
1. Mouku prosijte s cukrem, přidejte mandle, citronovou kůru, skořici, hřebíček a špetku soli. Pak přilijte vidličkou prošlehané žloutky a vše zpracujte. Těsto teď už jen čeká na poslední přísadu, vychlazené máslo, aby se stalo pravým lineckým.

2. Chladné máslo nakrájejte na kousky a rychle je zpracujte s ostatními přísadami. Rychlost je důležitá, aby máslo příliš nezměklo a těsto se tzv. nespařilo. Vytvořte kouli a zabalenou do fólie ji nechte nejméně půl hodiny odpočívat.

3. Prochladlé těsto vyjměte, dejte stranou asi 1/4 množství a zbytek vyválejte na tloušťku přibližně 5-7 mm. Pomocí válečku přeneste těsto do kulaté formy o průměru 23 cm. Prsty je zlehka vmačkejte do formy a vytvarujte jeho okraje.

4. Přečnívající okraje odřízněte. Pokud by se někde těsto potrhalo, opravte to pomocí odříznutých kousků. Formu s těstem můžete dát ještě na chvíli do chladu. Předehřejte troubu na 185 °C (elektrickou) nebo 175 °C (horkovzdušnou).

5. Před pečením propíchejte spodek těsta vidličkou. Tak se při pečení nezvlní a nenadělají se na něm bubliny, které by zlobily i náplň. Potřete ho vybraným zavařeným ovocem a uhlaďte, aby bylo možné mřížku na koláč hezky položit.

6. Ze zbylého těsta vyválejte placku. Rádýlkem krájejte proužky a klaďte je šikmo přes sebe a přes náplň. Potřete žloutkem. Koláč vložte do předehřáté trouby a pečte 35-40 minut. Před krájením ho nechte zcela vychladnout.


NEJLEPŠÍ KOLÁČ JE TEN VÁŠ…

Aby náplň při pečení neprskala a nevybublala, je dobré ji před natřením na korpus ohřát, rozetřít dohladka nebo propasírovat jemným sítem. Tím odstraníte případná semínka z bobulovin, což vám mixování v robotu neumožní.

Mezi mistry cukráři se o správnou recepturu lineckého koláče tradičně vedou spory. O titul základní přísady do těsta totiž soupeří mandle a lískové oříšky. Ale ani příznivci mandlí se neshodnou: jedni požadují neloupané (těsto má skvělou barvu a chuť), druzí loupané a opražené (jsou také tmavé a křupavé, a navíc zase trochu jiné). Ti třetí preferují jemnou chuť mandlí loupaných. Prosím, vyberte si fanklub. My fandíme neloupaným.

Máte-li čtverhrannou formu, použijte ji. ,Hranáč' je hezčí než koláč!


Tip Apetitu:
Jaká náplň, takový koláč - čili vrazte tam to nejlepší, co máte. Pro případ, že jste si loni nezavařili pravou domácí marmeládu z višní, rybízu nebo malin, jsme v obchodech hledali srovnatelného zástupce. A našli jsme na pečení skvělé višňové pyré Andros (500 g za 50 Kč) a malinový džem Schwartau (340 g za 56 Kč). Hamé linecká marmeláda stojí sice lákavých 15 Kč, ale k Linci by měl váš koláč daleko.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Tea | Web | 18. března 2008 v 18:06 | Reagovat

Jééé, já mám takovou chuť něco upíct, ale babička mě zase předběhla a udělala štrůdl:)) Tak jdu drhat:)))

2 Verunka | Web | 18. března 2008 v 18:09 | Reagovat

proc mi tohle delaaas:oD :oD

3 Lilly | Web | 19. března 2008 v 16:34 | Reagovat

vypadá to skvěle . . =) mnamka

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama