Čokoládový lanýžový dort

1. dubna 2008 v 13:00 | Ashuleii |  Yummy
Kromě chuti vás lahodný dezert překvapí a přesvědčí přípravou: je to velmi jednoduché a hlavně - nic se nepeče, pouze chladí!
Autor: Apetit

Ingredience:

  • 250 g kvalitní čokolády na vaření
  • 2 lžíce lesního medu
  • 600 ml smetany ke šlehání + ztužovač, nebo smetanového krému mascarpone
  • 4 lžičky instantní kávy
  • 1 lžičku mleté skořice
  • kakaový prášek (pravé kakao, neinstantní nápoje) na posypání

Příprava jídla:

Než se do toho pustíte...
Ingredience hovoří samy za sebe: sáhněte po čokoládě se 70 a více procenty kakaové hmoty (v supermarketech najdete v této kvalitě značky Côte d'Or, Lindt a nejnověji luxusní čokolády Valrhona). Na posypání použijte opravdu kakaový prášek - ne kakaový nápoj v prášku. Směs je lepší šlehat ruční metličkou než elektrickou - snadněji tak zabráníte přešlehání. Když nahradíte šlehačku smetanovým krémem mascarpone, bude výsledek ještě hladší a lahodnější. Dort je rozpočítán na rozevírací dortovou formu o průměru 18 cm. Výborný tip: vyložte ji plastovým proužkem a nezapomeňte na dno formy. Dezert pak snadněji vyjmete.

1.Rozpusťte čokoládu
Kousky čokolády, třetinu smetany a med dejte do varné mísy. Nalijte do kastrolu vodu, přiveďte ji k varu a na hrnec postavte mísu s čokoládou tak, aby se nedotýkala vody. Plamen stáhněte na absolutní minimum. Po 15-20 minutách rozpuštěnou čokoládu promíchejte.

2. Připravte si formu
Čokoláda teď musí vychladnout zhruba na tělesnou teplotu (zkontrolujete ponořením prstu). Zatím si připravte formu: ze silné plastové fólie (desek) vystřihněte pás (i z více pruhů, mohou se překrývat) i kolo na dno a vložte je do formy.

3. Ušlehejte šlehačku
Zbylou smetanu vlijte do velké mísy a přidejte ztužovač (asi 1 lžičku), kávu i skořici. Šlehejte, aby směs trochu zhoustla, ale ještě stékala z metličky. Použijete-li mascarpone (musí být čerstvé, bílé, bez znatelných sraženin), rozetřete ho s ostatními surovinami dohladka.

4. Promíchejte sladkou hmotu
Čokoládu přidejte do mísy se šlehačkou; všechno opatrně promíchejte kovovou lžící nebo stěrkou v osmičkovém pohybu. Nepospíchejte a pečlivě hmotu zpracovávejte, až je krásně jemná, zhoustlá, hladká a nadýchaná.

5. Naplňte formu
Dejte do formy čokoládovou náplň a obrácenou lžící uhlaďte povrch. Pak všechno uložte do lednice (přes formu položte talíř nebo ji přetáhněte fólií) a nechte ztuhnout - potrvá to asi hodinu, nejlepší je však nechat dort chladit přes noc.

6. Vyjměte a podávejte
Formu rozevřete, sejměte kovový a plastový kruh. Na dort položte převrácený talíř, dezert na něj překlopte, sejměte dno a sloupněte plastové kolo. Poprašte dort kakaem (včetně talíře, chcete-li jít s módou) a podávejte nakrájený na tenké řezy.

Tipy:
Rozpouštění čokolády na hladký krém stojí a padá
a) s teplotou - voda pod čokoládou nemá být vroucí, na rozpuštění stačí horká pára;
b) nesmí do ní při rozpouštění přijít ani kapka vody, srazila by se;
a c) při rozpouštění čokoládu občas důkladně promíchejte.

■ V tomto receptu ,funguje' rozpouštění čokolády se smetanou a medem perfektně. Pokud se vám rozpuštěná čokoláda přece jenom srazí, všlehejte do ní oříšek másla nebo lžičku slunečnicového oleje. Další triky na 'vyhlazení':

1. Postupně, po lžičkách, zašlehejte vařící vodu - zatímco při rozpouštění by sražení způsobila, teď ho naopak napraví.
2. Nechte směs vychladnout a ztuhnout, nasekejte ji a použijte do čokoládových těst.

Nepřešlehejte
Přešlehaná šlehačka z metličky nestéká. Začněte znovu s novou várkou smetany a tu tuhou si nechte ke zdobení dortu nebo do kávy. Do krému můžete použít i hodně tuhou smetanu, ale bude se vám hůř zapracovávat a výsledný krém nebude tak jemný a hedvábný.

Osobitě
■ 25 g opražených oříšků či mandlí nahradí kakao a dodá dortu křupavost.

■ Místo kávy všlehejte ve třetím kroku do smetany 2 lžičky jemně strouhané pomerančové kůry a povrch ozdobte sekanou kandovanou kůrou v čokoládě (dobrou a čerstvou mívají prodejci oříšků).
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Bylinka | Web | 1. dubna 2008 v 18:26 | Reagovat

To někdy zkusím, až budu sama doma, jestli to teda svedu :) Nemám ráda, když mi do toho mamka nebo ségra kecají, tak radši o samotě :) vypadá to krásně! ;)

2 Gia | 1. dubna 2008 v 21:45 | Reagovat

teeeda to zní a vypadá velice lákavě:)

3 Tea | Web | 2. dubna 2008 v 6:52 | Reagovat

Mě do vaření vždycky kecá babička, ale až bude spát, tak už něco taky musím zkusit udělat. Třeba právě tento dort:) Vypadá to fakt lákavě a nemusím ani zapínat troubu:) A to se vyplatí:)

4 El :) | Web | 2. dubna 2008 v 15:02 | Reagovat

mňaaaam :) ja do kuchyne síce nechodím rada, ale toto vyzerá fakt lahodne :)

5 Tereza | Web | 2. dubna 2008 v 16:10 | Reagovat

týjooo, přesně takové zákusky miluju, akorát jsem zvědavá na styl servírování. Já to totiž ve svých představách vidím jaky hnědý beztvarý kydanec na talířku...možná ne tenkém piškotu by se to dalo...

6 Bluemary | Web | 2. dubna 2008 v 17:16 | Reagovat

Jé to vypadá dobře :) nešla by ta smetana něčím nahradit aby to bylo dietní?

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama