Creme brulée

16. dubna 2008 v 15:33 |  Yummy
Ingredience:
  • 420 ml smetany ke šlehání
  • 100 ml plnotučného mléka
  • 1 vanilkový lusk
  • 5 žloutků z velkých vajec
  • 50 g moučkového cukru + trochu na poprášení
Příprava jídla:
1. Předehřejte troubu na 180 °C; horkovzdušnou na 160 °C; plynovou na stupeň 4. Čtyři formičky o objemu 180 ml vložte do aspoň 8 cm hlubokého pekáče, abyste je mohli v troubě snadno překrýt plechem. Do středně velkého hrnce nalijte mléko se šlehačkou. Přidejte vyškrabanou vanilkovou dřeň i lusk a krém odstavte.


2. Žloutky a cukr vložte do mísy a ručním mixérem je minutu šlehejte, až zesvětlají a nabydou. Hrnec s krémem postavte nad střední plamen, a jakmile uvidíte první bublinky na okrajích, sejměte směs z plotny.

3. Za stálého míchání drátěnou metlou nalijte horký krém na ušlehané žloutky. Nad velkou mísu nebo džbán (z něj se líp nalévá) dejte jemný cedník či síto a horkou směs jím prolijte. Vanilková semínka, která v něm uvíznou, sítem nakonec protlačte. Lžící sesbírejte z povrchu směsi všechnu světlou pěnu (bude to několik lžic) a vyhoďte ji. Směs promíchejte.

4. Do pekáče napusťte horkou vodu z kohoutku; měla by sahat asi 1,5 cm pod okraj formiček. Ty pak až po okraj naplňte hrokým krémem - poslední trošku je šikovnější doplnit lžící.

5. Vložte pekáč do trouby a překryjte ho pečicím plechem tak, aby úplně zakrýval formičky, ale ne celý pekáč - na jedné straně nechte prostor, aby vzduch mohl cirkulovat. Pečte 30-35 minut, dokud směs trochu neztuhne. Pro kontrolu vyjměte plech: hotový krém se uprostřed trochu třese.

6. Formičky vyjměte z pekáče (vezměte si na to rukavice) a jen na několik minut je postavte na drátěnou podložku, aby ochladly. Následně je uložte do chladničky, kde vychladnou úplně - můžete je tam nechat i přes noc, aniž byste ohrozili strukturu krému.

7. Před podáváním otřete okraje formiček, na každou nasypte půl lžičky cukru; stejnou lžičkou ho poté rozetřete po krému, aby vznikla jednolitá vrstva. Navlhčete ji trochou vody (nejlíp to jde rozprašovačem na květiny), aby se cukr začal rozpouštět. Poté ho zkaramelizujte speciální nebo kutilskou horkovzdušnou pistolí tak, že jí nad dezertem kroužíte, dokud nevznikne tuhá cukrová krusta. Pak už můžete podávat!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 maran | Web | 16. dubna 2008 v 17:41 | Reagovat

mňam, to vypadá a zní úžasně, teda ale ten recept nevypadá jednoduše:(

2 Imm | Web | 17. dubna 2008 v 19:33 | Reagovat

Uááá,mně to dělá takový chutě xD

3 Bylinka | Web | 17. dubna 2008 v 20:15 | Reagovat

Uau, vypadá to krásně, ale musí být fuška to skvěle ukuchtit :) ale pro všechny případy si recept uložím :)

4 Efka | Web | 17. dubna 2008 v 21:37 | Reagovat

tak tohle mi nedělej..málem jsem si poslintala klávesnici..ááách je to naprosto úžasnéé..někdy to zkusím ukuchtit, ale je fakt, že to nebude nic lehkého..ale *mlask* už teď na to mám chuť

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama