16 dní

1. dubna 2011 v 21:41 | ašu kešu |  Od pondělí do neděle



Dneska je u nás party (a z toho, že teď píšu článek, je asi jasný, že na ní nejsem), tak sem od rána uklízela, leštila domácí stříbro a všechny dveře ve spodnim patře a vlastně cokoliv bílý a/nebo s otiskama dětskejch rukou, takže uplně všechno. Marlene strávila chudák celej den s pláčem a v křeči na záchodě a Jimgard si se mnou pořád povídala a vtipkovala nebo si zpívala nebo nadávala na Heinricha a já jí vesele přitakávala. Upekla sem pak pro návštěvu tydle dva chleby, tak teď přidám návod, ne?

1. Zopfbrot
750g hladký mouky
kostka droždí (asi 40g?)
1/2 čajový lžičky cukru
1 1/2 ČL soli
50 ml olivového oleje
420 ml teplý vody

+ 2 balení bylinkovýho másla

Droždí rozdrobíme do odměrky s teplou vodou a rukou děláme pohyby tak dlouho, dokud se uplně nerozpustí a neudělá bahýnko. Když už sme v tý odměrce, přidáme rovnou olej, ať nešpiníme tolik nádobí (a můžem u toho pozorovat, jak se olej nechce smíchat s vodou, je to docela sranda). V míse smícháme mouchu, cukr a sůl, zalejeme olejovodrožďovou směsí a pořádně hněteme (já si pomohla mixérem s dvěma vrtulema), dokud nás nebolej obě ruce a těsto je hezky nadýchaný. Přikrejeme příklopkou nebo aspoň utěrkou a čekáme, dokuď těsto nezdvojnásobí objem. V mezičase si připravíme kulatou formu (průměr tak 30cm) a vymažeme máslem. Když těsto vykyne, pomoučíme pracovní plochu, vykydneme ho a tence rozválíme (tloušťka jak na štrůdl třeba). Odkrajujeme 3cm široký pásky, na který mažem bylinkový máslo a zvlněně skládáme do formy. (Podle mě vypadá výsledek víc než jako pletenec spíš jako kytka.) Pečeme v předehřátý troubě na 200°asi půl hodiny.

2. Zwiebelbrot
2 balení sušenýho droždí
300ml vody
200g bylinkovýho tavenýho sýru
1 polívková lžíce cukru
1 čajová lžička soli
600g mouky
100g másla
sáček Maggi cibulový polívky

Smícháme mouku s droždím, vodou, sýrem, cukrem a solí, uhněteme a necháme kynout. Když je těsto 2x větší, rozválíme ho na pomoučený ploše na rozměry 30x50, rozpustíme máslo, smícháme s polívkou (v suchym stavu samozřejmě) a směsí pomazáváme těsto. To pak na levý straně chytíme a rolujeme. Roličku v půlce příčně překrojíme, oba díly dáme na plech s pečícím papírem a odshora dolů lehce nařízneme. Pečeme 25minut pri 200°. Dobrou chuť:)

Já teda nevim, jak chutnaj, protože se to přede mnou muselo schovat pro návštěvu, ale vypadalo to obojí skvěle a vonělo ještě líp. Ani nevim, proč sem se vlastně vymluvila, že sem unavená a asi i nemocná a pudu si lehnout a nezůstala sem na promítání mejch fotek z karnevalu a popíjení vína a přátelský konverzování se sousedy. Zato se už nemůžu dočkat, až se vrátim do Čech a pudu na ňákou takovou míň sofistikovanou party. Předem lituju toho, kdo mě bude muset sbírat ze země a čelit mejm družnejm útokům a oživovat mi druhej den paměť (držení vlasů při zvracení je pasé od doby, co sem se ostříhala, hehe). To bude sranda:)

 

10 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Eva Liliana | E-mail | Web | 1. dubna 2011 v 23:46 | Reagovat

Mně je úplně blivno když vidím, jak jsou všechny aupairský rodiny do mrtě stejný. Jako bych četla svůj blogísek pár let zpátky...

2 Víla | 2. dubna 2011 v 1:28 | Reagovat

Kdyby nic jiného nevyšlo tak vydáš kuchařku s těma nejkrásnějšíma fotkama! :))
Jo a Never let me go ...
ach.
naposledy mě takhle dostala snad jen Fontána.
a nevíš jak může být někdo tak krásný jako Keira ?

3 pošník | E-mail | Web | 2. dubna 2011 v 3:37 | Reagovat

Ty trubko, droždí má 42 gé, nejlepčí je ty kvasnice rozdrobit do teplýho mlíka s cukrem jen tak, aby se osmrděly prsty a počkat si na bahýnko:D No a těsto se přece hněte rukama, ty vole, néasi! Jsem to tůhle chtěla ošudlit v dompekárně, ale nedala se, tak jsem musela dělat těsto z tří kil mouky ručně, hih. Úplně mi to připomnělo bítešskej skořičák, kterej ti koupím na sváču, až spolu půjdem skrímit a examplovat do parku. :-*

4 pošník | E-mail | Web | 2. dubna 2011 v 3:38 | Reagovat

Hele, a jak se v míse míchá moucha? Ty už jsi jak ten Dárek!

5 ašu kešu | E-mail | 2. dubna 2011 v 9:24 | Reagovat

1) :/

2) děkuju:) a že je to nejlepší a nejsmutnější film? sem ráda, že keira začíná hrát i v nekorzetovejch filmech!

3) hele bambulo, já vim, jak se má správně nechat vzejít droždí, neasi. ale todle je německej recept, tak sem napsala, jak se to dělá tady. a jestli nevíš, jak se v míse míchá moucha, tak seš houby kuchař!

6 Azazelia | Web | 2. dubna 2011 v 11:44 | Reagovat

Týjo, ta polívka tam, to zní divně :D Ale proti gustu.. Kombinace, které semtam tvořím se také setkávají s nepochopením:(

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama